Žygis pėsčiomis „Pažink Taujėnų kraštą“

Rugsėjo18 d. gimnazijoje vyko nepamokinės veiklos diena, kurios metu mokyklos bendruomenė dalyvavo Europos judumo savaitės akcijoje „Judumas be jokios taršos“ ir jungėsi į rugsėjo 20 d. Kryžkalnyje vyksiančią akciją, skirtą Lietuvos partizanams atminti uždegant žvakutes ant Lietuvos partizanų kapų bei prie jiems pastatytų paminklų.

Mūsų gimnazija 2019 m. pripažinta judriausia mokymo įstaiga, taigi ir į šių metų judumo savaitės renginius įsijungė aktyviai ir prasmingai. Pradinių klasių mokiniai susipažino su Taujėnų krašto laisvės kovų istorija aplankydami Taujėnų miestelyje pastatytus kryžius Lietuvos tremtiniams bei svarbiems krašto įvykiams atminti, paminklus Lietuvos Nepriklausomybei ir 1919-1920 m. Taujėnų krašto savanoriams, atminimo lentas. Šio žygio maršrutą sudarė pradinių klasių mokytoja Lina Krikštaponienė. Vaikai klausėsi mokytojų pasakojimų ir uždegė atminimo žvakutes. Iki pietų 1-4 klasių mokiniai nuėjo daugiau nei 5 kilometrus, nes nukeliavo iki Taujėnų dvaro ir pėsčiomis grįžo atgal.

5-8 kl. ir I-IV gimnazinių klasių mokiniai dalyvavo žygyje ,,Lėno partizanų keliais“. Jie pagerbė kovotojus už Lietuvos laisvę, uždegė žvakutes prie paminklų, obeliskų ir atmintinose Lietuvos partizanų kovų ir žūties vietose, kurių yra nemažai, nes Lėno krašte veikė Vyčio apygardos partizanų būriai. Sudaryti šio žygio maršrutą padėjo Ukmergės Vyčio šaulių kuopos vadas Linas Kavaliauskas, istorinius pasakojimus bei objektų aprašymus žygeiviams pateikė Taujėnų gimnazijos jaunieji šauliai, vadovaujami vadovės šaulės Astos Kaplūnienės, žygio žemėlapius sudarė mokytoja Ilona Girdžiūnienė. 5-8 klasių mokiniai nužygiavo 8 kilometrus, o I-IV klasių gimnazistai įveikė net 15 kilometrų trasą.

Grįžę į mokyklą mokiniai kartu su klasių vadovais ir mokytojais suskaičiavo nueitus žingsnius, aptarė įspūdžius, pildė įsivertinimo lenteles ir net gavo saldumynų — prizus, už kuriuos gimnazija širdingai dėkoja Ukmergės rajono vartotojų kooperatyvo direktorei Angelei Andrikonienei. Nepamokinės veiklos diena buvo puiki edukacija ir sportinė veikla, smagus ir prasmingas pasivaikščiojimas miškų takais.